top of page
  • Skaličan a.s.

Recept na skvělou roládu

Updated: Dec 27, 2022

V letní akci pro vás máme svěží bok bez kostí


Doporučujeme recept na skvělou roládu. Je jednoduchý na přípravu a potřebujeme jen pár ingrediencí. Taková roláda je nádherná na nedělní oběd, na romantickou večeři. Chutná dobře teplá, studená na sendviče a smažená.


Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 1 hodina 10 minut

Dodatečná doba: 12 - 24 hodin marinování stočené slaniny.

Pečení: 70 minut na 170 stupňů.


Ingredience:

až 2 kg syrové slaniny

4 stroužky česneku

6 sušených švestek, vypeckovaných

koření: plochá lžička majoránky; půl ploché lžičky bílé hořčice, koriandru a sladké papriky; 1/4 zarovnané lžičky kmínu a chilli

K výrobě roládu s pečenou slaninou budete potřebovat: velkou pánev, potravinovou fólii, kuchyňský provázek, pečící rukáv, podlouhlý plech.


Výhřevnost kcal: 310 ve 100 gramech slaniny

Dieta: bezlepková


Nejlepší bude slanina o váze 1,5 - 2 kg. Maso omyjte ve dřezu a osušte papírovou utěrkou, odstraňte kůži.



Maso pokryjte směsí koření: plochou lžičkou majoránky; půl ploché lžičky bílé hořčice, koriandru a sladké papriky; 1/4 zarovnané lžičky kmínu a chilli.

Maso položte libovější stranou nahoru. Na slaninu dáme ještě čtyři stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky. Česnek můžete také nechat projít lisem. Šest vypeckovaných sušených švestek nakrájejte na nudličky a položte je také na maso.


Roladu pevně srolujte. Roládu se navíc vyplatí převázat na více místech kuchyňským provázkem.

Připravenou slaninovou roládu pečlivě zabalte do potravinářské fólie a dejte na 12-24 hodin do lednice.


Po uplynutí této doby fólii odstraňte. Předehřejte velkou pánev. Pánev musí být dostatečně velká, aby se do ní vešla roláda. Roládu dáme na rozehřátou pánev. Smažte ho celkem asi 10 minut. Každou minutu ji trochu otočte, aby se rovnoměrně opekla. Extra tuk by neměl být potřeba, protože roláda je zvenčí mastná.



Usmaženou roládu vložíme do pečícího nálevu. Konec svažte provázkem nebo sponou připevněnou k fólii. Do zapékací formy vložíme slaninovou roládu. Připravenou slaninu vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Vyberte střední polici s možností pečení nahoru/dolů. Slaninovou roládu pečeme 70 minut.

Ihned po upečení vyjmeme roládu z trouby a pečící fólii. Veškerou omáčku shromážděnou ve fólii s vypečenou slaninou nalijte do samostatné misky. Taková omáčka bude užitečná jako přídavek k bramborám nebo základ pro masovou omáčku.



Dobrou chuť.

404 views0 comments
bottom of page